Skötselråd för knivar

Diska din kniv för hand direkt efter att du har använt den och häng sedan upp den. Undvik diskmaskin, då handtag i trä kan bli fula, stålet kan rosta och oxidera oavsett om det är rostfritt eller inte. Eggen kommer att påverkas negativt i diskkorgen.

Rätt förvaring av knivar är avgörande för att hålla dem i gott skick och säkerställa att de håller länge. Det mest optimala sättet för förvaring av knivar är på en skinnbeklädd magnetlist eller i ett knivblock. En list i trä är också ett bra alternativ, medan en list i stål är mindre idealisk men fortfarande bra. Att ha lister som sitter på väggen har fördelen att de inte tar upp bänkyta och att du direkt kan se vilken knivmodell du tar. Om du väljer ett block är det bäst att ha ett med magnet och inte fack. Detta är mer hygieniskt och du kan enkelt se vilken knivmodell du tar. Om du har ett block med fack ska du förvara knivarna med eggen uppåt. Se till att kniven aldrig vilar på eggen. Det är viktigt att undvika att förvara dina knivar löst i en låda. Det är farligt och kan leda till skador och onödigt slitage på knivarna samt öka risken för skador på händerna.

En av knivens största fiender är skärbrädan. Det finns skonsamma brädor i paulownia och bambu, båda är kraftigt antibakteriella och därför extra bra. Trä i allmänhet är bra i hygieniskt avseende. Att ha en lätt hand när du hanterar kniven är viktigt för att skona den. Om du skrapar av din bräda med kniven, vänd då på kniven och använd ryggen på bladet.När du hanterar vissa råvaror, tänk på att använda sunt förnuft. Vissa råvaror har hårda skal, kärnor och ben som kan skada din kniv. En avokadokärna kan sätta djupa sår i en fin kniv utan att kärnan själv blir skadad. För att klippa upp bröstben på fågel, använd fågelsax. En högpresterande kniv ska användas för att skära kött, fisk, grönsaker och annat, men inte för att öppna burkar eller hugga i hårda föremål.

Varukorg
Rulla till toppen